Mikä ihmeen TULES fysioterapia

Tuki- ja liikuntaelinsairauksien fysioterapian yhtenä tarkoituksena on auttaa ihmisiä kuntoutumaan erilaisista vammoista, kiputiloista ja leikkauksista sekä ohjata heitä liikkumaan paremmin terveyttä ja hyvinvointia edistäen. Fysioterapeutin tehtävänä on myös auttaa asiakasta ymmärtämään, mistä mahdolliset kivut tai liikkumisen haasteet johtuvat.

Fysioterapiassa pystytään hyödyntämään tehokkaasti kuntosaliharjoittelua muiden hoitokeinojen lisäksi. Kuntosalin välineistö sopii mainiosti erilaisten rasitusvammojen kuntoutukseen, esim. tenniskyynärpää tai juoksijan polvi, koska liikettä ja liikkumista pystytään harjoittamaan monipuolisesti eri tavoin. Myös lihasten, jänteiden ja nivelsiteiden vammoja pystytään hoitamaan kuntosalin puolella. Akuutissa vaiheessa hyvinkin pienet liikkeet riittävät alkuun. Kuntoutuksen myöhemmässä vaiheessa olisi tärkeä alkaa vahvistamaan vamma-aluetta isommilla liikkeillä ja kuormilla nousujohteisesti, jotta saadaan esimerkiksi haluttu lihas tai jänne kestämään sille aiheutuvaa kuormitusta arjessa.

Fysioterapiassa voidaan tehdä myös vammoja ennaltaehkäisevää harjoittelua. Ennaltaehkäisevän harjoittelun ideana on vahvistaa kehosta sellaisia lihaksia ja taitoja, jotka eivät välttämättä kuulu normaaliin harjoittelu rutiiniin. Tällaisia harjoitteita voivat olla esimerkiksi olkapään kiertäjäkalvosin lihasten vahvistaminen spesifeillä harjoitteilla tai kehonhallinnan parantaminen.

Jos on tiedossa esimerkiksi polven leikkaus, on hyvä aloittaa polveen vaikuttavien lihaksien vahvistaminen tavoitteellisesti jo useita viikkoja ennen leikkausta. Tämä nopeuttaa toipumista ja antaa hyvä lähtökohdat leikkauksen jälkeiseen kuntoutukseen.  Terveisin Samuli Rautakorpi

#fysioterapia #tules #kipu